8000 mord innan 13 år


Sommaren är här och med den kommer en hel del barn vara för sig själva medan föräldrar jobbar.
Det är en del av vår vardag och som det ser ut numera.

Stötte på en siffra som gjorde mig förbryllad, en genomsnittlig 13-åring har sett ca 8000 mord under sin livstid. Jag trodde först att det var ett misstag, men sen började jag att räkna efter.
Det fram kom aldrig vilken typ av mord eller om det bara gällde TV. När jag räknade efter kom jag fram till att det kan mycket väl bara gälla TV, annars hade jag trott TV-spel också. Speciellt efter vad mina elever berättar vad som händer i de spel som de spelar, och många av dem får spela spel som har åldergräns 15 eller 18. Jag berättar alltid när chansen ges, att det finns en mening med åldersgräns och att den skall hållas. Tids nog har ni åldern inne för att bli vuxna, men det finns ingen brådska.

Nåväl till min egna uträkning.

Räkna baklänges

Om vi utgår från siffran 8000 och delar den med 7 (jag drog bort de första åren)  får vi ca 1143 mord per år. Delar vi 1143 på 365 får vi mer än 3 mord om dagen. Tar vi fram siffror som visar vår genomsnitts tid framför TV är det 3 timmar/dag (DN 15 juni).
I min uträkning är det lätt att se hur enkelt ett barn kommer upp i tre mord per dag. Särskilt om jag lägger till många av de populära program som går på TV, tex  Vampaire Diarys, CSI NY, där det kan förekomma fler mord per serie.
Det är alldeles för lätt för våra barn att se mord redan vid unga år. Vi kan hjälpas åt att sänka genomsnittet.

Min poäng är att vi vuxna behöver än större utsträckning begränsa vilken typ av TV-program våra barn ser, alternativt vara med när programmen går (sämre) för att kunna förklara vad som sker för barnet. Mest för att hjälpa barnet se skillnad mellan verklighet och fiktion.

Jag föreslår att ta med en boll och gå ut och spela med barnen istället, eller göra pyssel med papper, barnen kommer att uppskatta dig otroligt mycket.

Ha en härlig midsommar och kom ihåg, först sång sen snaps.

/Pata


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *