Vem uppfostrar vem

Hur du blir förälder i världsklass!

Att jämföra är rena glädje dödaren

| Inga kommentarer

Har du någonsin kommit på dig själv att jämföra dig själv med någon annan?

Kanske de har mer än du…mer utbildning, mer pengar – mer av någonting som du inte har.
Har du någonsin lagt märke till hur den jämförelsen känns?
Eller, har du någonsin jämfört dig med någon som har mindre än du och märkt hur det känns?

I båda dessa fall har det skapats en känsla i din kropp och båda dessa former är jämförbara. De känslor som tillhör är faktiskt giltiga för vårt välbefinnande.
I det första fallet skapar vi en känsla i kroppen som är kraftigt obehaglig, en del av obehaget består av att kroppen har skapat en syra som attackerar vävnad i kroppen. Och samma syra tar kraft från kroppen som behöver skydda sig från denna ”attack”.

Det finns en kort insiktsfull mening från antikens filosofi som lyder ”Att jämföra är död av glädje!”.
Och jag är övertygad om att det gäller när vi jämför oss med någon som, vi tror, har det bättre än oss. Det är då som vår kropp skapar syre attacken.

Däremot om vi jämför oss själva med hur vi var igår, med hur vi är idag. Kan vi se att vi är bättre idag än igår.
Vi är klokare, mer insiktsfulla (bara att läsa den här bloggen gör dig mer insiktsfull), har större tålamod, mer förståelse för andra, oavsett om vi är sjuka eller inte.

Det är enkelt att hjälpa kroppen skapa känslor som får kroppen att må bra.
Ett av de enklaste är att jämföra dig själv med dig själv från igår, och du är ett steg på väg att må mycket bättre.

Trots att kroppen är en mycket komplicerad enhet, fungerar den verkligen på ett enkelt sätt. Antingen är den ”glad eller ledsen”.

Låt oss idag sträva efter att hitta sätt att jämföra oss med oss själva från igår, där vi verkligen kan se att vi är bättre. Vi behöver bara sträva efter att vara bättre idag än igår och många saker kommer att ske av sig själv.

Gör idag till din bästa personliga dag.

/Patric

ps ställ dig vid spegeln och säg ”tjena snygging” och känn efter hur det känns. Känns det bra, så säg det igen.  🙂

Författare: Patric Brask

Patric är en stolt pappa till två underbara barn och har arbetat med barn och ungdomar i över 25 år. I sin debutbok har Patric samlat upp mycket av den erfarenhet och pedagogik som har har lärt sig och använd under alla år han har arbetat med och uppfostrat barn. Som läsare får du en inblick i Patrics värld och den vardag han lever i och med barnen. Han ger dig tillgång till den pedagogik han själv har byggt upp och använder med framgång i sitt arbete. Boken är skriven på ett målande och levande sätt med inspirerande och konkreta exempel. Genom boken får du som förälder pedagogiska, enkla och fungerande råd och tips om hur du kan behålla ditt lugn och få dina barn att lyssna på dig. Patric håller också kurser om föräldraskap och barnuppfostran.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.