Att känna sig betydelsefull, kompetent och omtyckt = samarbete


Dessa tre känslor är särskilt viktiga för att samarbetet mellan människor, dvs föräldrar och barn, skall kunna bli så bra  som möjligt.
Som förälder är det ditt jobb att på de sätt du kan se till att ditt/dina barn känner sig betydelsefulla, att de känner sig kompetenta och riktigt omtyckta.
Det är så viktigt att du ser till att skapa det här hos barn för att det är en grundbult i uppbyggnaden av självkänslan.

Det i sin tur kommer att ge en inre styrka hos dina barn som kommer att hjälpa dem välja saker som de trivs med att göra. Som i sin tur leder till att de påverkar sina kamrater till att göra likadant.
Det blir en positivt spiral.

Ansvar

Som förälder är det ett stort ansvar, det vet jag och det är lika bra att göra det bästa möjliga redan nu.
Påverkan sker både på beteende och känslonivå.

Att samarbeta eller att göra något tillsammans är relaterat till känslan av att vara betydelsefull, det spelar mindre roll VAD ni gör tillsammans så länge som ni GÖR något.

Att låta barnen får vara med på sånt sätt att de får utöva viss kontroll är relaterat till känslan av att vara kompetent, tex om ni måste handla, gå till banken och gå till posten. Kan du låta barnet bestämma i vilken ordning som ni gör alla ärenden.

Att prata med barnen och låta dem ventilera vad som är viktigt för dem lär dem att öppna sig och det relaterat till känslan av att vara omtyckt.
Du visar att du bryr dig och tycker om barnet oavsett vad barnet gör, dvs det är skillnad på barnet som person och vad barnet gör.

Ett livslångt ”arbete”.

Det här är ett pågående arbete som vi sätter igång och sedan underhåller, det finns alltid mer att lära. Det ”arbete” som du gör innebära utmaningar, det leder till förbättringar via de erfarenheter som du gör längs vägen.

Det är din bild av verkligheten som putsas, din version skiljer sig säkerligen från hur dina barn ser på samma verklighet. Håll det i minnet och träna på att hålla isär vad du ser, vad du tänker och vad du känner. Genom att träna på dessa tre olika ”tekniker” ökar du din förmåga att förstå vad som verkligen händer och vad som enbart handlar om dina tankemönster.

Därigenom kommer du att bättre kunna stödja dina barn och lotsa dem genom alla möjliga besvärligheter.

Du kommer att bli en underbar förälder.

Jag önskar dig ett gott slut och ett fantastisk nytt år.

/Patric


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *