En god gärning


Vi vill kunna uppmuntra goda gärningar och hjälpa våra barn att både förstå innebörden och sen utföra densamma.

Under de två senaste scoutmötena som jag haft med mina scouter, har vi först bakat pepparkakor och sen dekorerat dem.
Vi hade hela tiden som mål att ge bort dem till någon eller något ändamål där dessa pepparkakor skulle uppskattas.
Alla scouter har varit otroligt involverade och gjort sitt absolut bästa, den kreativitet som uppstår är svår att beskriva med ord. Det närmaste jag kan komma är ”Kärlek”.
Dessa scouter är runt 9-10 år gamla och accepterad helt och hållet att först göra en massa arbete och sen ge bort dem.
Bara att kunna acceptera den tanken tycker jag är så beundransvärd att jag har funderat på en ide.

Jag har, från mitt arbete, stor erfarenhet av att uppmärksamhet fungerar bäst när den kommer oberäkneligt. Dvs när barnen aldrig förväntat sig att det skall komma, de får helt enkelt en mer djupgående känsla för hur verklig glädje känns.
Och eftersom jag vet hur mycket mer verklig glädje ger vill jag ta varje chans som jag får (eller skapar) och ge dem till barn/barnen. Oavsett om det är mina egna eller till låns.

Alltså, mina scouter hade på höstschemat att göra en ”god gärning”, dessvärre tog pepparkakorna mer tid än beräknat och våra möten tog slut.
Och här dök tanken upp:

”Vi skickar ut ett mejl till alla våra scoutföräldrar och uppmanar dem att uppmuntra våra scouter att göra en ”god gärning” till någon i deras omgivning och sen rapportera tillbaks till oss!”.
Och alla som gör det kommer sen bli belönade med ”sina egna pepparkakor”. De har redan smakat på degen så de vet att den är god, och sen vet de ju självklart vem som har gjort dem. Också kan de ju visa för sina föräldrar vad de har gjort.

För att ge en vink om att jag testar för att se vad som funkar och hur det går, skriver jag denna blogg innan jag vet svaret. Det enda jag är säker på är att mejlet går iväg till alla föräldrar.
Men jag hoppas på tur och att våra scout föräldrar uppmuntrar scouterna till att göra en god gärning.

Ha en härlig helg och tredje advent.

/Patric


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *