Ge era barn en vinnande attityd


Hur mycket vi än vill se till att våra barn får det bra, kommer det stunder när barnen själv måste ta ett beslut.
En stor del av vårt arbete som föräldrar är  att visa dem hur det skall gå tillväga, vilka beslut som är rätt för dem. Många gånger står vi själva villrådiga om vilka beslut som vi behöver göra.

Som föräldrar har vi en stor fördel, vi har erfarenhet av beslut, både bra och dåliga.
En del dåliga kanske vi har försökt tränga undan, oavsett hur vi gjorde har erfarenhet av dem.
Vi har också erfarenhet av vilka beslut som vi ville ändra på, många gånger kanske vi även önskar att vi tagit ett beslut mycket tidigare.

Jag lyssnade på Richard och Linde Eyre, ett fantastiskt par som gör stor skillnad hos barn. De började arbeta med tonåringar och har sen dess arbetat sig neråt i åldrarna.
De gav ett tips under intervjun och det intressanta var att jag själv har använt en liknande metod.
Deras tips är att ge barnen en tom anteckningsbok på deras födelsedag, oavsett när de fyller år.
I den här boken skall de skriva ner alla händelser som har en eller någon betydande inflytande på deras liv, och vilka resultat eller insikter som just dessa  händelser gav.

Men innan de börjar skriva i boken fick de börja på sista sidan och skriva titeln ”Beslut som jag tagit i förväg!”.

Sen börjar en mycket intressant diskussion om vilka beslut de kan ta och vilka de måste vänta med. En sak som ofta kom upp i deras diskussioner var ”att vara ärlig” dvs att sluta fuska på test och prov.
Att ta beslut om alkohol och droger i de olika former som det kommer, att ta beslut om viktiga ting är förmodligen en av de viktigaste delen av deras liv. Och att hjälpa dem redan nu är värt så mycket mer i längden.
Det kommer automatiskt att ge dem en känsla redan nu, att veta vad de får göra och vad de inte får göra. Det självförtroende som följer med är ovärderligt.

Eftersom det är deras bok, kan de ju redan här skriva ner vilka mål som de vill uppnå. Det skapar av sig själv, en tydligare bild av vad de kan uppnå.
Det är helt otroligt vad det ger barnen.

En annan aspekt är att barnen får en större ”ägande” rätt till sitt liv, de får en känsla av de kan påverka sitt liv på ett positivt sätt.

Som föräldrar får vi en otrolig möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter. Till exempel om diskussion om droger kommer upp, istället för att bara klappa dem på axeln och säga ”Bra skriv ner det!”, kan vi här ta tillfället och vara ”djävulens advokat” och ge dem ett (verkligt?)scenario som de får ta ställning till redan nu.

Det kan låta ungefär så här, ”Du är bara tretton år nu, men om några få år går du på fest med dina kompisar, ni har roligt och känner er upprymda. Alla på festen är vänliga och är också där för att ha roligt. Dina kompisar står runt dig, du får ett erbjudande.
Vad säger du, vad känner du, vad gör du?

När barnet själv har kommit fram till ett beslut, skriv ner det beslutet i boken, skriv under och datera beslutet.
I samma stund ger du ditt barn kraft att hålla ett beslut och du hjälpte barnet att i lugn och ro, få komma fram till ett beslut. Att gå igenom liknande scenarion, utan att vara känslomässigt involverad, utan att känna press från kompisar, gör att barnet är redo när liknande scenario uppstår.

Istället för att barnet står mitt i alltihop utan förberedelse, utan att kunna värja sig.Vi har hjälpt barnet komma fram till ett beslut, och det är mycket lättare att hålla ett beslut om det också är nedskrivet.
Ett beslut som ett barn själv har tagit, har barnet mycket lättare att hålla, än ett beslut som någon annan har tagit åt dem. Att vara medskapare till beslut ger barnet redan i förväg en chans att få skapa sig en bild av vad de vill och det ger en helt annan styrka.
Som förälder har du möjlighet att ge dina barn del av min erfarenheter, hjälp barnet ta fler beslut. Uppmuntra dem att skriva ner dem i boken.

Jag har använt liknande sätt och berättat att det här är deras bok, jag kommer bara att läsa om de ger mig boken och vill att jag ska läsa.

Underbart tips, skillnaden från deras tips och min är att i Richard och Linda bad barnen att börja i slutet och skriva ner titeln ”Beslut som jag har tagit i förväg!”. Det var en fantastisk bonus.

Lycka till.
Patric
ps för er som vill lyssna själva på Richard och Linda Eyre
http://video.success.com/audio/richard-linda-eyre/


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *