Kom hit och titta pappa…


Mitt barn hade helt på egen hand städat sitt rum och jag tyckte att det skulle uppmuntras med en glass. Det är visserligen mitt i veckan, men om ditt barn har på eget initiativ städat upp hela sitt rum, utan tillsägelse, då tycker jag att det är OK.

Ibland är glass helt rätt och vid andra tillfällen får den bara ätas till helgen. Men vad skall alla regler vara till för om vi inte bryter dem ibland. En ”bara äta glass på lördagar” regel var just den här gången helt rätt att bryta.
Barn får igenom detta en insikt i att det går att ändra på regler, och i det här fallet kom det direkt efter en mycket gott initiativ från barnet.

Om barnet blev lovad en glass för att städa, kan det kallas för muta. När den kom efter städningen kallar jag det för uppmuntran.
Och gott beteende skall leda till uppmuntran.
Då kan jag som förälder ändra på en regel så att det passar omständigheterna, en del barn kan bli väldigt fundersamma när en regel ändras. Med en förklaring går det i de allra flesta fall mycket bra.

Bara barnet får klar för sig varför du gör ett undantag. Kan låta lite väl över ambitiöst att förklara, men det kommer att hjälpa dig nästa gång du vill ge en glass som belöning. Och det är inte alltid mitt barn vill ha glass, ibland är det att få spela kort med mig som hägrar. Självklart ser jag till att det skapas till att spela lite kort, det är ju en typ av belöning även för mig.

Hoppas att dina barn städar på samma sätt, så att du åxå får äta glass mitt i veckan.

/Patric

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *