Kontrollera genom rädsla, skuld och skam


Att vara förälder kan vara frustrerande, utmanande och odrägligt! Vissa dagar känns det som om jag vallar får och ingen lyssnar på vad jag säger åt dem.

Skall det kännas som att vi ”bara” vallar får?

Vissa dagar känns det som att det skulle vara mycket enklare att prenumerera på att smiska och andra taktiker baserade på att skapa rädsla hos barnen. ”Gör som jag säger, FÖR ATT JAG SÄGER DET!”. Men de långsiktigt negativa effekterna med att använda de här taktikerna kan skapa en hel hög med andra problem, som jag helt enkelt kan klara mig utan.

Som John Gray, Ph.D säger i sin bok ”Children Are From Heaven”, fritt översatt,

Barn tenderar att vända sig mot självdestruktion,
som en respons på tekniker att kontrollera via rädsla.

Den stora problemet jag skapar med att använda rädsla och skuld för att mina barn skall avhålla sig från att missköta sig, är att jag lär dem att det är accepterat att använda rädsla och skuld får att få som de vill.

Rädsla, skuld och skam är en av de med destruktiva känslor som vi människor kan känna. I en studie på URI (Univercity of Rhode Island) gjordes ett test på hur kroppen reagerar på känslor i kroppen. De gjorde mätningar på svetten på personer som befanns sig i ”känslo-tillstånd”.

Tester visade att känsla ”skuld” skapade en syra. Just det, en syra. Den typen av syra, som med rätt koncentration, kan fräta sig igenom metall. Så om din svett kan producera syra när du känner skuld eller skam, vad annat kan pågå i din kropp som kan vara skadligt?

Vilka är alternativen?

Skapa regler. Sätt dig ner med dina barn och skapa regler som gäller i ert hus. Skriv ner dem och sätt upp dem.

Skapa framförhållning. Barn reagerar oerhört positivt på att få veta en tid innan saker sker, att de kommer att ske. Inkludera dina barn i dina planer.

Ta en paus. Föräldrar behöver paus lite då och då. Se till att får en liten andningspaus, för att återfå ditt lugn, om så bara för 1 minut. Den här minuten kan göra all skillnad i hur du agera i en spänd situation med dina barn.

Se det positiva i att barnen lär sig. Häromdan gick jag till sängs innan mina barn, det var helg och de fick se klart på en film. På morgonen när jag klev upp såg det nästan ut som när jag gick till sängs. När barnen kom upp började jag att berätta vad de kunde ha gjort innan de gick i sängs ”ställ disk i diskmaskin, kasta chipspåsar, lägg upp filtarna i soffan…”. När jag var klar säger min äldsta (med stora ögon) ”Gjorde vi inget bra?”.
Raskt inser jag att jag bara fokuserat på det ”dåliga”. När jag svarade henne säger jag ”Jodå, det har ni. Ni släckte alla lampor, blåste ut ljusen och la er i säng utan att väcka mig”.

Hon log stort.

Jag lär mig fortfarande.

Trevlig helg.

/Patric


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *