Mitt barn var så gulligt när det var litet, men nu förstår jag mig inte på det längre?


Barn är gulliga när de är små, och ligger och jollrar och ler mot allt som du säger. Det är många mammor som vill behålla sina barn i den här åldern. Trots mammornas önskan har barn en stark tendens att växa och bli större. Det är svårt för en mor att se sitt barn som en egen individ som kan stå på egna ben. En mamma har så starka band till sin bebis, så nära kontakt att det blir svårt att inse att barnet faktiskt växer.

Ett sätt att låta sitt barn växa upp är att skaffa en bebis till, då får mamman en ny bebis att gulla med. Det fungerar med alla de äldre barnen men det yngsta får ”aldrig” växa upp (jag är själv ett yngsta barn). Dessutom kommer det yngsta barnet att bli omhändertaget av alla äldre syskon, som ju har blivit tränade i att ta hand om. Jag tycker själv att de är gulliga och ser så söta ut, men jag vill att de ska växa upp så att jag kan få skoja mera med dem. När de kan prata tycker jag att det börjar blir skoj.

Eftersom de här banden är så starka, förblindar de också en del av verkligheten. Mammor ser en liten söt krabat som behöver deras näring och kontakt, när det här stadiet börjar gå över kan mammor känna sig utanför. Barnets uppmärksamhet vänder sig utåt och barnet ser att det finns flera människor att leka med. Mammans roll som den enda viktiga för barnet kan då bli svår att släppa. Det är ganska vanligt att dessa mammor blir mycket beskyddande mot sina barn, och det är både på gott och ont. Det goda är att barnet får en vuxen som bryr sig, det får mycket tid av en vuxen, de får inte se en del våldsamma program på tv, osv. Det onda är att de kan te sig yngre än vad deras jämnåriga är, de blir beroende av sin mamma för att klara sitt vardagliga liv. Jag tycker att det kan vara lite taskigt mot barnet, jag vet att det är svårt att se sitt barn växa upp och din roll försvinna. Men du kan ge barnet din tid utan att behålla det som ett litet barn. Så småningom kommer ditt barn att skaffa sig egna barn, har du då en god relation till ditt barn kommer du med all säkerhet få tillbringa massor av tid med ditt barnbarn. Och det är minst lika gott om inte bättre (enligt farmors utsago).

Om du har svårt att se hur barnet växer eller t.o.m. inte vill att det ska växa, behöver du titta på varför du vill behålla barnet som litet. Titta sen noga på vad det kan ge för konsekvenser i framtiden, överväg din information. Det kan vara en god investering att lära ditt barn hur det ska klara av alla sina göromål, t.ex. hur klär man på sig, hur man uppför sig vid matbordet, hur man lagar mat, hur man tvättar kläder, hur ofta man städar, hur sätter man gränser mot andra människor osv.

Sammanfattning:

Mammor har starka band till sina små bebisar och de är så gulliga när de är så små. Det här är en härlig tid som också är lite förrädisk då mammor vill att barnet ska stanna i den här åldern. Mammor har svårt att se sitt barn växa upp. Det är helt ok, kom ihåg att den här bebisen ska snart ta examen eller körkort.

 

Tips 1:

Mät och väg barnet ofta så att det blir fysiskt påtagbart att barnet växer, det blir lättare då.

Tips 2:

Skaffa ett barn till. Det fungerar bara för en kort stund, dock.

Tips 3:

Pappor! Stöd mammorna i att se att barnet växer och att det finns så mycket roligt med barnets alla åldrar.

Tips 4:

Vänta in barnbarnen och skäm bort dem ordentligt, det är din rättighet som far- och morförälder.

 

Du får hjälpa mig! Pappa (jag) 33 år
 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *