När skall jag sätta in mitt barn på dagis?


Det är ett val som blir svårare och svårare då samhället ställer andra krav än bara för några år sedan.

Det finns forskning som tyder på att barn mår bäst av att vara hemma de tre första åren, det är den tid som de är som mest öppna känslo-mässigt. Och samtidigt vill vi att barnen skall ligga på samma nivå som sina jämnåriga.

Jag var hemma med båda mina barn deras tre första levnadsår. En del av de argument jag fick höra vara att de missar så mycket om de är hemma, jag frågade vilken typ av kunskap som de missade. Svaret var ganska så svävande, det gav mig stöd i min uppfattning om att barnen skulle må bättre av att vara hemma den första tiden.

Numera är det färre med dagmammor som annars kunde ge liknande hemsituationer. Om det går att vara hemma så uppmuntrar jag att du är hemma med ditt barn. De vinster som du får är djupare kontakt med ditt barn och en större inverkan på hur barnet uppför sig. Du kommer att kunna lära ditt barn de ting som du tycker är viktiga och samtidigt hinna med ditt vardagliga liv, som dina barn kommer att vara högst delaktiga i om du tillåter. Och det är den andra aspekten, dina barn kommer att lära sig vara en del av familjens alla bestyr.

Om jag skulle välja igen skulle jag planera för att ha barnet hemma den första tiden.

Tips 1

Se hur mycket tid du kan vara hemma, det brukar vara längre än vad det ser ut i början.

Tips 2

Ta ut bara 4 dagar per vecka istället för 5 om du kan, då kommer dina föräldra dagar att räcka längre.

Tips 3

Ansök om att bli dagmamma, då får du möjlighet att stanna hemma längre och samtidigt få betalt. Du kommer åxå att få ta hand om andra barn än bra dina egna.

Tips 4

Känn efter vad du helst skulle vilja om du var ett litet barn…

 

Tid med barn är ovärderlig!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *