Skäms, skäms…


Det är vad jag gör just nu. Och du skall få veta varför.

Jag har länge arbetat med att förbättra mig som människa, att bli mer och mer medveten om var alla mina fördomar kommer ifrån. För att sen bestämma mig för om jag vill behålla dem, ändra på dem eller göra mig av med dem.
Har ännu en gång fått känna smaken av hur det är att vara människa.

Häromdan fick jag ett SMS som jag småskrattade åt. Det här ville jag skicka vidare, och gjorde det till dem jag brukar skicka till.
Tänkte mest att det var roligt att få ge mina med-människor en liten glädje stund. Jag satte min egen mobil på tyst läge, så jag varken hörde eller kände när det kom samtal eller SMS.

När jag på slutet av dagen kollade av min mobil, hade jag fått svar från en kompis på mitt tidigare SMS.
Han tog klart och tydligt avstånd från den här typen av SMS och önskade att jag respekterade hans önskan, samt att jag skulle använda min SMS för bättre information.

Det som nu hände var otroligt intressant, det var som att sitta och lyssna på någons försvars tal. Och allt pågick i mitt huvud.
Först blev jag rädd att jag sårat honom och kanske förlorat en riktigt bra vän, sen kom nästa tanke, måste ta reda på vilket SMS han refererar till. Alltså det var bara en dålig ursäkt för mitt beteende, jag var helt säker på vilket SMS han menade.
Fler dåliga ursäkter kom och gick, alla försökte skydda min integritet från att ”skadas”.
Det intressanta var att lyssna på allt snack som pågick i mitt huvud.

När svamlet hade lagt sig, plockade jag upp SMS:et och läste det igen. Den här gången för att läsa vad det var som jag skickat utan att tänka. Och jag hade verkligen skickat utan att tänka.
Jag blev besviken på min själv, sen blev jag glad för att jag har vänner som säger ifrån och har tagit avstånd från den här typen av skämt.
När jag läst såg jag att det var inte roligt alls, egentligen.

Så jag skickade ett nytt SMS med en ursäkt. Jag lovade även mig själv att bli mer uppmärksam på vad jag skickar vidare.
Den här gången hade jag tur, men hur hade det kunnat gå?
Tänk om jag pratat med någon som inte har samma insikt som min kompis, eller som inte vågat säga ifrån. Jag blir alldeles kall inombords när jag tänker på mig som förebild, det här måste jag bli bättre på.

En tänkvärd text skickades till mig, fritt översatt lyder den:

”Det är enkla fakta: Någonting måste alltid offras för något annat.
Allt i livet har sitt eget pris och kan alltid ges upp, om du och jag är villiga. Dag efter dag går vi till livets ”räkneverk” och köpslår om vad vi vill ha. ”Jag ger dig det här, om du ger mig det här.” Det är livets lag och vi har bara att lyda.
Vi offrar något varje dag, vare sig vi vill eller inte. Oavsett vad vi vill ha i livet måste vi ge upp något för att få det.
Offra och ge upp det sämre för det bättre – det är ett bra byte.

För mig betyder det att fundera på om SMS jag får är värda att skicka vidare, för jag visar ju vad jag tycker när jag skickar vidare.
Jag vill vara bättre än så, alltså önskar jag mig i julklapp ”Förmågan att ta lärdom av mina misstag, be om ursäkt när det behövs och gå vidare med stärkt självförtroende av att jag faktiskt lär mig hela tiden.

Önskar er alla en härlig helg.

/Patric

ps Jerry, tack.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *