Vad vill barnet ha av sina föräldrar?


Det viktigaste av allt är:
1. tid
2. mera tid
3. och sen lite mera tid
4. uppskattning
5. uppmärksamhet.

Inget annat mer än tid och omsorg under hela sitt liv. Det är det enkla svaret, ett svar som blir lite svårare att uppfylla, men med gott mod och lite tips härifrån ska det gå bra. Att barn vill ha och behöver mycket tid är viktigt att veta för alla föräldrar som vill skaffa barn, det är ingen vuxen leksak som vi skaffar oss. Utan en liten människa som vi ska ta hand om och fostra.

Barn gör i princip vad som helst för att få din uppmärksamhet.
De tar hellre negativ uppmärksamhet än ingen uppmärksamhet alls, det är du som förälder som väljer.
Ett barn har svårt att se skillnad på negativ eller positiv uppmärksamhet, ett barn ser vad som fungerar och att barnet får uppmärksamhet för vad som fungerar.
Nu vet du att barnen önskar din uppmärksamhet, se till att ge dem det på dina villkor: uppmärksamma de bra saker som de gör.
Passa på att ge dem massor med beröm

   • när de uppträder som du vill
   • när de argumenterar istället för att bara skrika och bråka
   • när de hjälper till
   • när de städar upp efter sig
   • när de är gosiga
   • när de är trevliga
   • när de leker med syskonen utan att bråka


Det här är ex på stunder då jag har uppmärksammat mina barn och gett dem massor med beröm. Och där visat dem att det här är ett beteende som jag uppskattar väldigt mycket, d.v.s. positiv uppmärksamhet.
Det gör att de upprepar detta beteende för de vill ha min uppmärksamhet igen och massor med beröm.
På detta enkla sätt går det att undvika negativ uppmärksamhet som ju är ganska jobbigt.
Som sagt du väljer.

Det som skapar konflikten är att barnen vill ha det som vi själva vill ha, nämligen vår egen tid.
I och med att vi skaffar barn ska vi vara medvetna om att vår tid blir deras tid, åtminstone de första tre åren. Sen blir de mera självständiga och du får tillbaka en del av din tid.

Om du vill skapa en så gnisselfri kontakt som möjligt, skapa mycket tid för dina barn, gör ett seriöst försök att aldrig ha bråttom. Se till att det finns tid att stanna för att kolla in en mask eller ett dagvatten hål.

Barn vill mycket gärna känna sig nyttiga och behövda, de vill kunna veta att de också har en uppgift som är värdefull.
De vill hjälpa till hela tiden, det kan vara mycket påfrestande ibland, men när det händer tänker jag (med skiftande framgång) att det blir lättare sen.
Får barnen själva välja på massor av leksaker eller massor med tid från sina föräldrar, kommer de till en början att välja leksaker. De kommer dock att tröttna fort och då kommer de tillbaka till det som är värt något för dem, d.v.s. din tid och uppmärksamhet. Det betyder heller inte att du måste hitta på en massa lekar åt dem, barnen kommer att engagera dig om du låter dem.

Jag har ett exempel från min tid som barnskötare, barnen ville leka på bakgården hela eftermiddagen och det var helt ok för mig. Men jag var för trött för att springa omkring så jag sa att ”ni kan väl hitta på en uppgift åt mig där jag kan ligga i hammocken”.
Det gick jätte bra, jag låg i hammocken hela sommaren, samtidigt som jag har varit i rymden, på de sju haven, kört rallybilar, blivit jagad av poliser, suttit i fängelse, varit på en öde ö. Det tog den äldsta pojken hela sommaren att lista ut varför jag ville ligga i hammocken hela tiden, jag berättade för honom att det var så roligt och att jag fick uppleva så mycket här.
Det var ett sätt för mig att få vila en stund, så mycket som det nu går när två pojkar hoppar upp och ner hela tiden, och de fick min tid och uppmärksamhet.
Vi fick vad vi ville mest av allt alla tre, pojkarna fick min uppmärksamhet och jag fick lite vila.


Sammanfattning:

Barn vill ha din tid mest av allt, leksaker har bara nyhetens behag.
Leksaker har ett mera inlärt begrepp, de vill hellre spendera tid med dig och framför allt känna sig nyttiga genom att hjälpa till.
De gör vad de kan för att få din uppmärksamhet, vare sig det är att hjälpa till eller att göra bus. Då spelar det ingen roll om det är positiv eller negativ uppmärksamhet.


Tips 1:

Tid och uppmärksamhet är vad barn vill ha.


Tips 2:

Du kan välja att ge dina barn positiv uppmärksamhet eller så kommer barnen att skapa negativ uppmärksamhet.


Tips 3:

Livet går vidare även om det blir lite stökigare i ditt hem (vi levde två vuxna och två barn i en tvårumslägenhet innan vi köpte hus).


Tips 4:

Passa på att ge barnen massor med beröm när de uppträder som du önskar, det kostar bara lite tid från din sida. I stället för att lägga all tid på alla förmaningstal som du har när de gör bus.

 

Det gick inte så bra, får jag försöka igen? Aaricia 7 år
 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *