Vi får spela på telefonen, Patric sa det!


Jag hörde en historia för länge sedan om en journalist som skulle skriva en artikel om en delfinskötare som fick sina delfiner att uppföra sig fantastiskt, och göra en hel massa trick.
Journalisten skulle få vara med från början, dvs med helt nya delfiner som aldrig hade varit tränade för att uppträda inför publik.

Det började med att delfinerna släpptes in till ”arenan”, där fick de simma omkring för att bli hemmastadda. Och så fort det gjorde ett ”trick” så fick de fisk. Varje gång de gjorde ”tricket” fick de fisk. Delfinerna lärde sig snabbt vad de behöve göra för att få fisk.
Nästa dag började på samma sätt, delfinerna släpptes in till ”arenan”. De började först med att göra samma trick som dagen innan, för att de har lärt sig att göra så för att få fisk. MEN de fick ingen fisk, de provade samma trick igen, men ingen fisk.
Då gjorde de ett nytt trick, då genast fick de fisk. Så varje gång som de gjorde detta nya trick fick de fisk. Men så länge som de visade gårdagens trick fick de ingen fisk, bara för det nya tricket.

Nästa dag kom släpptes delfinerna in igen. På samma sätt som förut visade de sitt senaste trick, men fick ingen fisk. Delfinerna provade igen, men ingen fisk. De provade sitt trick från första dagen, men ändå ingen fisk. Det är först när de gör ett nytt trick som de får fisk, ingen fisk för gamla trick. Det är endast nya trick som ger fisk.

Det här scenariot upprepar sig i ungefär 6-7 dagar.
På den sjunde dagen kommer delfinerna in och det verkar som att de nu har förstått hur ”den här människan” fungerar och visar upp sju helt nya trick som aldrig har skådats förut. Delfinerna har lärt sig vad som förväntas av dem och den uppmuntran som ges stimulerar dem att göra ännu bättre ifrån sig.

Nu verkar allt vara som det ska vara, men på kvällen ser journalisten att delfintränaren går in till sina delfiner och ger dem fisk. Varpå journalisten frågar varför, de gjorde ju inget trick!
Delfintränaren svarar att den här fisken fick delfinerna för att vi skall bygga ett förtroende oss emellan. De måste förstå att de kan få belöningar ibland utan att göra en massa nya saker. Det skall vara lustfyllt att göra nya trick. Om delfinerna bara fick fisk när de gjorde ett trick, skulle deras lust att försöka göra bättre och fler trick försvinna.

Det är fortfarande sommar lov och den här dagen var det en elev som spelade musik på sin mobiltelefon, jag såg möjligheten här att tillåta dem något som annars är förbjudet.
När jag kommer in i rummet, vänder sig eleven mot sin telefon för att stänga av musiken. Jag skyndar säga att det är OK att spela musik på mobilen.*
Eleven ser först lite frågande ut, men jag försäkrar att det är OK.

Glatt springer eleven runt och meddelar alla att det är fritt fram att spela musik på sin mobil. Jag insåg ganska snart att jag har haft bättre ideér. Fast när jag såg alla glada ansikten var det bara roligt.

Alltså mina elever fick ”lite fisk”, och det ökar våra band, samtidigt som det stärker vårt förhållande.

Ser du möjligheten att ge dina barn ”lite fisk”, se om det passar och testa.

Lycka till.

/Patric


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *