Hur kan vi förklara en känsla?


Ett av det bästa sätt att förändra sitt humör är att röra på sig. Det är m.a.o att ta kontroll över hur vi mår. Att röra på sig triggar kroppen att frigöra ”må-bra” hormoner.
Det är allmänt känt att kroppen gärna vill må bra och vi kan aktivt hjälp kroppen att må bra.
En studie vid Universitet i Duke, visar glädjande resultat. De följde två grupper av deprimerade människor, den ena gruppen sattes på ett träningsprogram och den andra gruppen på antidepressivt medel (Zoloft). Efter fyra månaders träning eller behandling, avbröts deras program. Efter ytterligare fyra månader (totalt 8 månader i studien) återkom forskarna till de båda grupperna.
Forskarna fann att gruppen människor som tränade var generellt gladare än gruppen som tagit antidepressiva medel.

2009 presenterades en studie (American College of Sports Medicin) som visade att den goda effekten av träning kunde ligga kvar i kroppen i upp till 12 timmar. Det är en hel dag som vi kan må bra.

Min nästa punkt är massage, eller någon form av behandling där en terapeut behandlar din kropp. Ger det samma eller liknande resultat?

Det är här som känslan kommer in. Samma hormon kommer kroppen att frigöra och låta rusa runt i kroppen, för att stimulera oss till att fortsätta ta hand om vår kropp.
Min slutledning blir följande, fortsätt att ge dig själv (eller någon annan) massage.

Olika former av behandlingar ger olika resultat, prova olika.
Jag provade häromdan en behandling av Assaf Chalif på Synergycoaching.
Om jag tillåter mig att bli lite kosmisk, vill jag säga att de bilder som jag såg under behandlingen var hur häftiga som helst. Mitt mål nu är att försöka måla dem för att kunna sätta upp den framför min arbetsplats.
Jag gör ett försöka att beskriva:

Bäst jag ligger där (på en massagebänk, med huvudet i ett hål) och stirrar i golvet, börjar ett stort lejon att forma sig. En stor lejonman och ett kraftigt huvud. Därefter kommer det ett ap-ansikte. Jag tror först att det är en babian, då manen kring huvudet smälter ihop med ansiktet. Men så börjar ap-ansiktet att vrida sig och jag ser en gorillas-ansikte. Lejon-ansikte och gorilla-ansiktet börjar att växla, för att till slut stanna med den stora lejon manen kring gorilla-ansiktet. Båda djuren känns kraftfulla och samtidigt mycket tillfreds med sig själva. Jag är super nöjd med min bild.

Det är den bilden som jag vill måla.

När jag har använt mig av avslappnings-sagor med barn, har jag fått erfara liknande berättelser från dem.
Allt jag kan säga att om vi tar hand om oss och ger oss själva en egen stund av avslappning, kommer vi i kontakt med en sida av oss om är lite mer lågmäld. Den sidan stimuleras av kroppens goda hormoner.

Låt oss skapa flera tillfällen då kroppen får LE.

/Patric


5 svar till “Hur kan vi förklara en känsla?”

  1. Hei!
    Mange gode artikler!
    Jeg har funnet noen gode visdomsord i dine artikler. En av dem har jeg klippet ut i dag og lagt ut på facebook siden min.
    ”Du har fått to ører og en mund. Det er derfor du skal høre mer enn du snakker.”
    Håper det er ok.
    Vennlig hilsen
    Jens Erik Bergh

  2. Hej Jens Erik Bergh,

    Självklart får du lägga ut klipp på din sida så att fler människor kan bli inspirerade. Lägg gärna med länken så att dina vänner har möjlighet att läsa hela artikeln.

    Ha en härlig dag.

    /Patric

  3. Hi Charlotte,

    I agree with you, its really interesting what the body can produce when feeling good.

    Have a great day.

    /Patric

  4. Hei!
    Jeg vil legge ut linken til din blogg. Fin inspirerende lesning. Jeg har selv arbeidet med barn og ungdom i mange år, er far til fire og bestefar til fire. Har alltid vært opptatt av barn og unges oppvekstvilkår. Jeg mener det er viktig å bidra så godt det lar seg gjøre å bygge barnes selvfølelse. Jeg ser på det som det viktigste forebyggende arbeidet vi kan gjøre for at barn og unge ikke så lett blir et offer for negativ påvirkning senere i livet. Jeg mener også at barn med god selvfølelse lettere kan ta til seg kunnskap og oppnå gode resultater, få en sterk selvtillitt og et godt selvbilde.
    Med vennlig hilsen
    Jens Erik Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *