Hur lär vi våra barn att bli snälla?


Är det självklart att vi kan?
Hur gör vi?
Vad är det som avgör vilken framgång vi har?

Jag stöter ibland på människor som vill ha mer kunskap kring effekten av sitt beteende, och hur det påverkar barnen. Det enkla svaret är att titta på hur barnen blev, men det kanske är lite sent ibland.

Idag vill jag visa hur vi kan påverka våra barn att bli snälla, som så mycket annat är det en kunskap som vi lär dom att kunna och att utveckla.

Vi börjar med att se på oss själva, vad i vårt liv påverkar oss i stor grad, ofta mer än vi tänker på eller kan erkänna.
Sömnbrist, snedfördelning av arbetsbelastning, stress, oro över framtiden, liten förmåga att styra mitt liv (företaget kräver mer av mig, prestera mera med samma material) osv.
Några eller alla av dessa faktorer kan skapa irritation och ibland frustration över den situation som vi befinner oss i, det i säg kan skapa onödiga gräl mellan föräldrar.

Frågan är hur vi hanterar den här känslan av vanmakt eller irritation. Många skulle förespråka att bara gräla loss, så att all ilska kommer ut.

Nej tyvärr, det kommer bara att ”föda” vårt beteende att bli mer irriterade.  Undersökningar (Stefan Einhorn, professor Karolinska Institutet) visar att ju mer aggression man ger utlopp för, desto argare blir man. Det är långt mer effektivt att lära sig ett nytt beteende. Var medveten om vad som händer inom dig och hur dina tankar går. Vad vill du ha ut av situationen och hur löser du den? Det kan vara svårt, men det är väldigt viktigt! Det här kommer inte bara du själv att vinna på, hela din familj kommer att må bättre och du ger ditt barn den trygghet det förtjänar.

Våra barn visar genom sitt beteende hur det går för oss, eftersom de är helt otroliga på att snappa upp hur det egentligen står till med oss vuxna.
Vad finns de då som vi kan göra?

1. Det klart effektivaste är att börja se allt det vackra som du faktiskt har, prata om det diskutera det, visa för dina barn och din partner att du tycker om dem. Behandla dina nära som om det gäller livet (sett från ett annat perspektiv gör det stor skillnad).

2. Från början tyckte du om din partner, hitta vad du tyckte om. Det ger mer energi tillbaka.

3. Ta tag i situationen, börja prata. Jag blir väldigt inspirerad av ”Arga snickaren”. Jag ser att han är inte den smidigaste att ta upp saker i sina program, men han får resultat. Med öppenhet går det.

4. Var snäll mot dig själv och din partner, det får du snart tillbaka.

5. Kom ihåg att du alltid är en förebild, om du arbetar mycket kommer dina barn att lära sig att ”Måste arbeta mycket”, är det mycket skrik och gräl så lär sig barnen…
Jag tror att du fattar.

6. Involvera barnen i en del av era samtal, de behöver inte veta allt. Men de behöver förstå hur du mår och ett barn har mycket lättare att acceptera att en förälder säger ”Nu är jag är därför att…och förklarar varför. Än att försöka dölja.

Undersökningar och experiment har visat att 80 % av alla människor är, i givna situationer, kapabla att begå hemska övergrepp. 20 % är det inte. De 20 % kommer från familjer där man pratar om värderingar, etik och moral. Där man uppmärksammar barnets ansvar som människa.
En sådan här anledning ger insikt i varför vi skall lägga ner tid på att prata med våra barn.

Barn har en inbyggt radar för vad som pågår och kommer att uppleva förvirring om en förälder försöker dölja sina känslor.

Tänk på

Ett:

Var ett föredöme. Skriker du på ditt barn, kommer barnet att skrika på människor i sin omgivning.

Två:

Tala med barnet om vikten av att vara snäll. Prata också om vad det innebär att vara snäll.

Du som förälder har den viktiga uppgiften att guida ditt barn rätt.

Lycka till och ha en fantastisk dag.

/Patric


Ett svar till “Hur lär vi våra barn att bli snälla?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *